Den 12. september 2018 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 22/2017 om Forsvarets forudsætninger for at løse sine opgaver
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:
"Ifølge forsvarsloven skal Forsvaret råde over styrker, hvis størrelse, kampkraft, udholdenhed, mobilitet og fleksibilitet gør det muligt at løse de fastsatte opgaver – bl.a. skal Forsvaret kunne deltage i NATO-opgaver inden for et givent varsel, foretage suverænitetshævdelse og løse andre myndighedsopgaver.
Denne beretning handler om, hvorvidt Forsvarets fregatter, inspektionsskibe og kampvogne har tilstrækkeligt udstyr, bliver tilstrækkeligt vedligeholdt og har en tilstrækkelig besætning med de rette kompetencer til at blive indsat i operationer og tilmeldt beredskab. Forsvaret råder over 3 fregatter, 4 inspektionsskibe og 38 kampvogne.
Forsvarsministeriet vurderer, at de pålagte beredskaber og indsættelser, fx i Arktis, er løst tilfredsstillende. Undersøgelsen viser dog en række eksempler på, at der har manglet udstyr og besætningsmedlemmer i forhold til, hvad Forsvaret selv anser som nødvendigt for at kunne løse sine opgaver.
Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at Forsvarsministeriet ikke har sikret, at fregatter, inspektionsskibe og kampvogne har haft de nødvendige forudsætninger for at leve op til Forsvarets egne mål for en tilfredsstillende opgaveløsning. Mangel på udstyr og besætningsmedlemmer har gjort Forsvaret sårbart og udgør en risiko for Forsvarets løsning af opgaver med beredskab og indsættelse.
Statsrevisorerne finder det tilfredsstillende, at Forsvaret, i tilfælde af at beredskabet udløses, generelt vil prioritere at klargøre og indsætte de bedst fungerende enheder.
Statsrevisorerne finder det relevant, at Forsvarsministeriet vil styrke styringen og tilsynet med Forsvarets opgaveløsning."