Nu undersøger vi

Her kan du se de større undersøgelser, som vi p.t. arbejder med, og hvornår vi regner med at afgive dem til Statsrevisorerne.

Datoerne for offentliggørelse er foreløbige.

Skatteministeriets kontrol med punktafgifter

Rigsrevisionen er i gang med at undersøge Skatteministeriers kontrol med, at virksomheder angiver og betaler punktafgifter korrekt. 

Afgifterne er bl.a. pålagt energi, alkohol, sukker og tobak. Det er virksomhedernes ansvar at opgøre, angive og betale den korrekte afgift hver måned. Skatteministeriet har til opgave at føre kontrol på området.

Planlagt offentliggørelse: 4. kvartal 2024.

Uddannelses- og Forskningsministeriets indsats for at sikre økonomi og tidsplan for et nyt studieadministrativt it-system

Statsrevisorerne bad i november 2023 Rigsrevisionen om at undersøge Uddannelses- og Forskningsministeriets indsats for at sikre økonomi og tidsplan for et nyt studieadministrativt it-system. 

Det fremgår af Finansudvalgets beretning om forløbet i sagen, at Uddannelses- og Forskningsministeriet ikke har overholdt budgetvejledningens regler, da it-projektet er blevet sendt i udbud og har afholdt udgifter for mere end 70 mio. kr. uden forudgående tilslutning fra Finansudvalget. 

Undersøgelsens formål vil være at vurdere Uddannelses- og Forskningsministeriets styring af og tilsyn med it-projektets økonomi og tidsplan, herunder ministeriets overholdelse af budgetvejledningens regler om forelæggelse for Finansudvalget.

Notat om tilrettelæggelsen af undersøgelsen (PDF)

Planlagt offentliggørelse: 4. kvartal 2024.

Forvaltningen af trafikstøj

Statsrevisorerne bad i november 2023 Rigsrevisionen om at undersøge, om Miljøministeriet og Transportministeriet har forvaltet støjområdet tilfredsstillende. 

Statsrevisorerne begrundede deres anmodning med, at Miljøstyrelsen i 2003 vurderede, at mellem 200 og 500 danskere årligt dør for tidligt af vejstøj, og at 723.000 boliger er udsat for vejstøj, der overskrider den vejledende grænseværdi. 

Rigsrevisionen forventer at undersøge Miljøstyrelsens baggrund for at fastsætte de vejledende grænseværdier for støj. Rigsrevisionen vil bl.a. også undersøge, om Miljøministeriet og Transportministeriet har efterlevet kravene til og fulgt op på støjkort og støjhandlingsplaner, og om begge ministerier har prioriteret og gennemført støjdæmpende indsatser.

Notat om tilrettelæggelsen af undersøgelsen (PDF)

Planlagt offentliggørelse: 4. kvartal 2024.

Statens betalingsadfærd

Rigsrevisionen er i gang med at undersøge, om statslige institutioner overholder gældende betalingsfrister i aftaler med private leverandører. I den forbindelse belyser vi også, hvor i sagsbehandlingsprocessen af fakturaer der kan opstå forsinkelser, som kan være årsag til for sene betalinger. 

Statslige institutioner er forpligtede til at betale inden for en betalingsfrist på 30 dage. Hvis de ikke betaler til tiden, kan det skade private virksomheders likviditet og påføre staten unødvendige omkostninger i form af gebyrer og morarenter. 

Undersøgelsen er tværgående og omfatter statens 21 ministerier.

Planlagt offentliggørelse: 4. kvartal 2024.

It-sikkerheden i Banedanmarks signalsystem

Rigsrevisionen er i gang med at undersøge, om Banedanmark har en tilfredsstillende it- og driftssikkerhed i det nye signalsystem. 

En påvirkning af signalsystemet, fx ved hackerangreb, kan betyde risiko for forstyrrelser og stop i togdriften. Et længerevarende nedbrud, hvor trafikken på jernbanenettet ikke kan afvikles, vil have vidtrækkende konsekvenser for både passagerer og godstransport og dermed have samfundsøkonomiske konsekvenser.

Planlagt offentliggørelse: 4. kvartal 2024.

Regionernes beskyttelse af sundhedsdata mod cyberangreb

Rigsrevisionen er i gang med at undersøge, om regionerne beskytter sundhedsdata tilstrækkeligt mod cyberangreb.

Sundhedsdata er de oplysninger, der registreres om ens helbred, når man er i kontakt med sundhedsvæsenet. 

Regionerne behandler og opbevarer følsomme persondata, herunder sundhedsdata. Det er derfor vigtigt, at regionerne har en god it-sikkerhed, så oplysningerne ikke kan kompromitteres, og at regionerne kan håndtere hændelser vedrørende it-sikkerheden.

Planlagt offentliggørelse: 1. kvartal 2025.

Ambulancedriften i regionerne

Statsrevisorerne har bedt Rigsrevisionen om at undersøge ambulancedriften i regionerne. 

Regionerne kan vælge, om de selv vil varetage ambulancedriften eller helt eller delvist benytte sig af andre regionale, kommunale eller private leverandører. Regionerne har i den seneste udbudsrunde hjemtaget en del af ambulancedriften, mens resten løses af private leverandører. 

Undersøgelsen vil primært fokusere på økonomien og kvaliteten i ambulancedriften.

Notat om tilrettelæggelsen af undersøgelsen (PDF)

Planlagt offentliggørelse: 1. kvartal 2025.

Politiets hastighedskontrol ved brug af fotovogne

Rigsrevisionen er i gang med at undersøge Justitsministeriets brug af politiets fotovogne.

Formålet med fotovogne er at sikre, at den gældende hastighedsbegrænsning overholdes, så trygheden blandt trafikanterne øges, og at antallet af trafikdræbte og tilskadekomne i trafikken reduceres.

Planlagt offentliggørelse: 1. kvartal 2025.

Forsinkelser og overholdelse af budgettet i statslige bygge- og anlægsprojekter

Rigsrevisionen er i gang med at undersøge, om udvalgte ministerier arbejder med at forbedre gennemførelsen af de statslige bygge- og anlægsprojekter. 

Rigsrevisionen vil også etablere et overblik over, om de statslige projekter kommer i mål inden for tid, pris og med det planlagte indhold. I den forbindelse vil vi undersøge omfanget af forsinkelser, budgetoverholdelse og ændringer i indholdet. Dette undersøges for perioden 2018-2022. 

Vi undersøger også, om ministerierne bruger tidligere erfaringer til at styrke deres gennemførelse af kommende projekter.

Planlagt offentliggørelse: 1. kvartal 2025.

Arbejdstilsynets tilsyn med asbestarbejde

Rigsrevisionen er i gang med at undersøge Arbejdstilsynets tilsyn med asbestarbejde i bygge- og anlægsbranchen. 

Arbejdstilsynet skal føre tilsyn med, at arbejdsmiljøloven overholdes. Tilsynsindsatsen skal målrettes de områder, der forventes at have de største problemer. Der har i en årrække været et politisk fokus på at styrke indsatsen mod eksponering for asbest. Dette er bl.a. sket ved en politisk aftale i 2022 om, at Arbejdstilsynet skal undersøge muligheden for at anvende oplysninger om asbest fra Bygnings- og Boligregistret samt fra kommunale data om byggeaffald.

Planlagt offentliggørelse: 1. kvartal 2025.

Fiskeritilsynets tilsyn med muslingefiskeri i Limfjorden

Statsrevisorerne bad i april 2024 Rigsrevisionen om at undersøge, om Fiskeristyrelsen i perioden 2019-2024 har ført et tilfredsstillende tilsyn med muslingefiskeri i Limfjorden. Statsrevisorerne begrundede deres anmodning med, at der for at beskytte havmiljøet er fastsat regler om begrænsninger i muslingefartøjers motorkraft i bl.a. Limfjorden, ligesom der er fastsat en række andre begrænsninger for fiskeri i specifikke områder.

Planlagt offentliggørelse: 1. kvartal 2025.

Spillemyndighedens tilsyn med onlinespil

Rigsrevisionen er i gang med at undersøge Spillemyndighedens tilsyn med onlinespil. 

Spillemyndigheden har til opgave at føre tilsyn med, at spiludbyderne overholder spillelovens regler om at udbyde spil på en ansvarlig måde, og at spiludbyderne har egnede foranstaltninger til at begrænse problematisk spiladfærd og spilafhængighed.

Planlagt offentliggørelse: 2. kvartal 2025.

Forvaltning af tilskud til tandlæge

Rigsrevisionen er i gang med at undersøge Indenrigs- og Sundhedsministeriets og regionernes forvaltning af tilskud til tandlæge. 

På grund af et sammenbrud i overenskomstforhandlingerne i 2018 er området forvaltet af en midlertidig bekendtgørelse, indtil en ny model er på plads. Rigsrevisionen undersøger Indenrigs- og Sundhedsministeriets arbejde med en ny model og ministeriets forvaltning af tilskuddet. 

Regionerne udbetaler hvert år ca. 1,6 mia. kr. i tilskud til behandlinger hos tandlæger. Rigsrevisionen undersøger, om regionerne har udbetalt tilskuddet i overensstemmelse med reglerne for tilskudsafregning.

Planlagt offentliggørelse: 2. kvartal 2025.

Ankestyrelsens tilsyn og anvendelse af sanktionsmuligheder

Statsrevisorerne bad i august 2024 Rigsrevisionen om at undersøge Ankestyrelsens tilrettelæggelse og udførelse af tilsynet med kommunerne og regionerne på socialområdet, og om Ankestyrelsen udnytter de reaktionsmuligheder, som er givet i lovgivningen. 

Det er Folketingets Socialudvalg, der har henvendt sig til Statsrevisorerne og bedt om at få belyst Ankestyrelsens tilsyn. Socialudvalget peger på, at der er flere eksempler på ulovlig administration i de danske kommuner. Socialudvalget er på den baggrund interesseret i, at det undersøges nærmere, om Ankestyrelsen sanktionerer og fører tilsyn med de kommuner, der har begået lovbrud.

Notat om tilrettelæggelsen af undersøgelsen (PDF)

Planlagt offentliggørelse: 2. kvartal 2025.

Kontakt

Lisbeth Sørensen
Pressechef

Statsrevisormøder i 2024

11. november
18. november
9. december

Statsrevisormøder i 2025

20. januar
3. februar
10. marts
7. april
12. maj
2. juni
18. august
15. september
6. oktober
10. november
8. december

Indsamling af personoplysninger

Læs mere under Rigsrevisionens privatlivspolitik.