Den 24. november 2008 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 19/2007 om revisionen af statsregnskabet for 2007
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med nedenstående bemærkning:
"Statsrevisorerne konstaterer, at statsregnskabet for 2007 er rigtigt, dvs. uden væsentlige fejl og mangler. Regnskaberne er samlet set aflagt i overensstemmelse med bevillinger, love og andre forskrifter. Rigsrevisionen har dog taget forbehold vedrørende regnskaberne for Forsvarskommandoen og Banedanmark.
Hovedparten af de udførte revisioner (89 %) fik bedømmelsen "meget tilfredsstillende" eller "tilfredsstillende". Statsrevisorerne skal således pege på, at der blandt statens virksomheder er eksempler på velfungerende og meget tilfredsstillende regnskabsforvaltning, jf. beretningens pkt. 25. Revisionen har dog også afdækket en række svagheder i regnskabsforvaltningen og fejl i regnskaberne, bl.a. utilstrækkelige regnskabsmæssige afstemninger og kontroller vedrørende status, jf. pkt. 27.
Statsrevisorerne konstaterer, at nogle af disse fejl er opstået i forbindelse med den fortsatte implementering af omkostningsreformen. Statens virksomheder har løst en væsentlig og udfordrende opgave med at indføre de nye omkostningsbaserede bevillinger i 2007, ny likviditetsordning og ændret regnskabsmæssig behandling i status.
Statsrevisorerne kritiserer på Finansministeriets område
- at det for 4. år i træk må konstateres, at Økonomistyrelsens dokumentation i sager om tjenestemandspensioner er mangelfuld.
Statsrevisorerne kritiserer på Skatteministeriets område
- at SKAT har fastsat og opgjort opfyldelsen af målet for restanceinddrivelsen på et usikkert grundlag. SKAT har således opgjort en bedre målopfyldelse end den faktiske, hvilket bl.a. har udløst en for høj resultatløn til chefer i SKAT.
Statsrevisorerne kritiserer på Justitsministeriets område
- at Rigspolitiet har fejlregistreret vægtafgift og afskrevet 914,9 mio. kr. på et ufuldstændigt grundlag, hvilket har medført fejl i statsregnskabet. Staten har dog ikke lidt et økonomisk tab.
Statsrevisorerne bemærker på Forsvarsministeriets område
- at Forsvarsministeriets samlede driftsregnskab er rigtigt, men at der er taget forbehold for rigtigheden af en række statusposter vedrørende Forsvarskommandoen
- at regnskabsforvaltningen – trods forbedringer – for 3. år i træk ikke er helt tilfredsstillende i Forsvarskommandoen
- at regnskabsforvaltningen ikke er helt tilfredsstillende i Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste og Forsvarets Materieltjeneste
- at statens endelige tab ved forsvarets anskaffelse, drift og afvikling af det ubemandede overvågningsfly Tårnfalken netto kan opgøres til 321,9 mio. kr. Statsrevisorerne finder det ikke helt tilfredsstillende, at forsvaret ikke har været i stand til at fremskaffe al grunddokumentation for de udgifter, som er registreret i regnskabet.
Statsrevisorerne kritiserer på Beskæftigelsesministeriets område
- at Arbejdsskadestyrelsens regnskab ikke var rigtigt, og at styrelsen ikke overholdt bevillingerne på grund af ukorrekt opgørelse af gebyrindtægterne
- at Arbejdsmarkedsstyrelsen har overskredet bevillingen vedrørende voksenlærlingeordningen, som er en del af beskæftigelsesindsatsen i de statslige jobcentre. Bevillingen blev ved aktstykke forhøjet med 40 mio. kr. så sent som i november 2007. På trods af merbevillingen blev bevillingen overskredet med 41,3 mio. kr.
Statsrevisorerne kritiserer på Undervisningsministeriets område
- at der var fejl i regnskabet for Lokaleforsyning til overførte amtslige uddannelsesinstitutioner
- at det ikke kan afgøres, hvorvidt status er rigtig i regnskabet for CIRIUS på grund af manglende afstemninger og kontroller af relevante konti i regnskabet.
Statsrevisorerne kritiserer på Transport- og Energiministeriets område
- at Vejdirektoratets årsrapport for 2. år i træk ikke var helt tilfredsstillende
- at Naviairs regnskab ikke var rigtigt på grund af utilstrækkelige afstemninger og kontroller og ukorrekte afskrivninger
- at Naviair i strid med rigsrevisorloven og uden materiel og bevillingsmæssig hjemmel havde hyret et privat revisionsfirma til at revidere Naviairs regnskab.
Statsrevisorerne bemærker, at Transport- og Energiministeriets samlede regnskab er rigtigt, men at der er taget forbehold for Banedanmarks balance vedrørende infrastrukturaktiver.
Revisionen af EU-midler i Danmark
Statsrevisorerne konstaterer endvidere, at regnskaberne for EU-områderne for 2007 er udarbejdet i overensstemmelse med de statslige regnskabsregler, jf. beretningens kap. IV. Rigsrevisionen erklærer således, at de danske regnskaber viser et retvisende billede af tilskud, afgifter og bidrag fra EU-områderne i 2007. Rigsrevisionen vurderer også, at de transaktioner, der ligger til grund for regnskaberne på EU-området, som helhed er lovlige og formelt rigtige.
Rigsrevisionen vurderer dog, at afregningen af told og landbrugsafgifter mv. ikke er retvisende, idet afregningen indeholder væsentlige fejl.
Statsrevisorerne bemærker hertil, at SKAT bør gøre en målrettet indsats for at nedbringe antallet af fejl og ufærdige angivelser.
Udvalgte emner
I beretningens kap. V gennemgås 4 udvalgte emner. Hertil skal Statsrevisorerne bemærke:
Projekttilskud fra EU til statslige virksomheder
- at virksomhederne generelt ikke håndterer regnskaberne for EU-tilskud korrekt, idet Rigsrevisionens gennemgang viste en fejlprocent på 78 %. Virksomhederne anbefales at søge rådgivning hos Forsknings- og Innovationsstyrelsens EuroCenter
- at Europa-Kommissionen har forenklet reglerne for 7. rammeprogram, hvilket indebærer lavere transaktions- og administrationsomkostninger hos de statslige virksomheder, som søger EU-tilskud.
Virksomhedernes administration af likviditetsordningen
- at 20 % af virksomhederne ikke overholdt kravene til administration af likviditetsordningen
- at hovedparten af virksomhederne ikke bogførte årets resultatdisponering/bevillingsafregning korrekt
- at det er omstændeligt at kontrollere virksomhedernes overholdelse af lånerammen
- at regelsættet ikke er tilstrækkeligt klart
hvilket Statsrevisorerne samlet set finder utilfredsstillende.
Styring og administration af lønforhold ved erhvervsskolerne
- at der siden Statsrevisorernes tidligere beretninger nr. 11/92 og nr. 13/97 er sket forbedringer af styringen og administrationen af løn- og ansættelsesforhold ved erhvervsskolerne
- at Undervisningsministeriet foretager det fornødne tilsyn med erhvervsskolerne på løn- og ansættelsesområdet.
6 kommuners administration af førtidspensionsområdet
- at kommunernes administration på området har gennemgået en udvikling, så intentionerne i førtidspensionsreformen fra 2003 generelt efterleves, skønt det forventede fald i antallet af førtidspensionstilkendegivelser er udeblevet
- at der er behov for, at Velfærdsministeriet mere tydeligt kommunikerer muligheden for at tilkende førtidspension med krav om efterfølgende revurdering."