Den 28. november 2007 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 3/2007 om Cancerregisteret
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med nedenstående bemærkning:
"Formålet med Cancerregisteret er at indsamle og bearbejde data vedrørende nye kræfttilfælde. Registeret blev oprindeligt oprettet af Kræftens Bekæmpelse til forskningsformål og indeholder en unik viden, som ikke er tilgængelig andre steder. Registeret leverer tillige statistik og andre data vedrørende kræftsygdomme, bl.a. til brug for planlægning i sundhedsvæsenet.
Sundhedsstyrelsen overtog driften af Cancerregisteret fra Kræftens Bekæmpelse den 1. januar 1997 med henblik på at effektivisere driften, højne datakvaliteten og modernisere registeret.
Statsrevisorerne finder det yderst kritisabelt, at formålet med overtagelsen af Cancerregisteret endnu ikke er opnået til trods for, at det snart er 11 år siden, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet overtog ansvaret.
Den manglende ajourføring af Cancerregisteret har medført, at værdifuld viden om kræftsygdomme har manglet. På baggrund af disse års fokus på at forbedre kræftbehandlingen finder Statsrevisorerne det kritisabelt,
- at Cancerregisteret ikke siden overtagelsen har været ført ajour
- at den seneste endelige opgørelse af registeret vedrører årgang 2003
- at Dødsårsagsregisteret, som Cancerregisteret samkøres med, i 2005 kun var ajourført til og med årgang 2001
- at manglerne efter Rigsrevisionens vurdering vanskeliggør arbejdet med forskning i kræftsygdomme
- at manglerne efter Rigsrevisionens vurdering har svækket grundlaget for evaluering af Kræftplan I og II
- at ministeriets tilsyn og opfølgning ikke har været systematisk og kontinuerligt
- at moderniseringen af Cancerregisteret ikke er tilendebragt.
Moderniseringsprojektet har siden 2004 medført en enklere og mere sikker elektronisk indberetning fra sygehusene, hvilket har reduceret omfanget af arbejdsopgaver på både sygehuse og i Sundhedsstyrelsen - men det er ikke tilfredsstillende, at systemet, der skal behandle de elektroniske indberetninger, ikke er færdigudviklet."