De nye lønsystemer er en af Finansministeriets store reformer og har været i anvendelse i op til 7 år. Udgifter til løn udgør en betragtelig del af de samlede statslige driftsudgifter. De nye lønsystemer omfatter således ultimo 2004 godt halvdelen af de ansatte i staten med en samlet lønsum på ca. 31 mia. kr.
Overordnet er der en række forskelle mellem de gamle og de nye lønsystemer. De nye lønsystemer er mere decentrale, og de anciennitetsbaserede lønstigninger er reduceret betydeligt. Decentraliseringen medfører øgede frihedsgrader på det lokale niveau, men dermed også øget ansvar, idet der med de nye lønsystemer lægges en større del af lønnen ud til lokal forhandling og disposition.
Rigsrevisionen har foretaget en særskilt undersøgelse af de nye lønsystemer primært i forhold til Personalestyrelsens opgavevaretagelse. Rigsrevisionen har undersøgt, om Personalestyrelsens rådgivningsfunktion er tilfredsstillende, og om Personalestyrelsens aftaleindgåelser er dokumenterede og sker uden unødig forsinkelse. Endvidere har Rigsrevisionen undersøgt, om Personalestyrelsen har tilfredsstillende procedurer til lønovervågning.
Herudover har Rigsrevisionen undersøgt status for udmøntningen af nye lønsystemer i 21 udvalgte institutioner. Rigsrevisionen har således undersøgt, om de nye lønsystemer lokalt er udmøntet tilfredsstillende i institutionerne i form af en lønpolitik, der fremmer institutionernes mål, samt en effektiv lønstyring, der fokuserer på resultater.
Hele beretningen (PDF)