Beretning om statens brug af fællesstatslige indkøbsaftaler

10-06-2024

Beretning nr. 17/2023

Beretningen handler om statens brug af fællesstatslige indkøbsaftaler. 

Formålet med undersøgelsen er at vurdere, om 5 udvalgte ministerier i tilfredsstillende grad bruger de fællesstatslige indkøbsaftaler. Rigsrevisionen besvarer følgende spørgsmål i beretningen: 

  • Har ministerierne brugt fællesstatslige indkøbsaftaler ved de indkøb, hvor de er forpligtet til det?
  • Har ministerierne understøttet, at de bruger de fællesstatslige indkøbsaftaler? 

Rigsrevisionen vurderer, at 2 af de 5 udvalgte ministerier i tilfredsstillende grad har brugt de fællesstatslige indkøbsaftaler. Det gælder ikke for de 3 resterende ministerier. Dette finder Rigsrevisionen ikke tilfredsstillende. Konsekvensen er, at staten ikke opnår det fulde besparelsespotentiale, der er ved at bruge indkøbsaftalerne. 

Rigsrevisionen har selv taget initiativ til undersøgelsen i marts 2023.

Kort fortalt (PDF) Hele beretningen (PDF)

Statsrevisorernes bemærkning til beretningen

Den 10. juni 2024 behandlede Statsrevisorerne

Beretning nr. 17/2023 om statens brug af fællesstatslige indkøbsaftaler

Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:

"Staten køber årligt varer for ca. 5 mia. kr. hos de leverandører, der er indgået fællesstatslige indkøbsaftaler med. Formålet med aftalerne er, at staten opnår bedre priser og vilkår. Ministerierne har pligt til at bruge de fæl­lesstats­lige indkøbsaftaler i det omfang, det er angivet i de enkelte aftaler. 

Formålet med undersøgelsen – som er stikprøvebaseret – er at vurdere, om Justitsministeriet, Fi­nans­ministeriet, Erhvervsministeriet, Kulturministeriet og Fødevare­mini­ste­riet i tilfredsstillende grad bruger de fællesstats­lige indkøbsafta­ler. Ministerierne er udvalgt blandt de ministerier, der har den største indkøbsvolumen i 2022 inden for indkøbskategorier, som er dækket af de fællesstatslige indkøbsaftaler. 

Statsrevisorerne finder det ikke helt tilfredsstillende, at Erhvervsmini­ste­riet, Kulturministeriet og Fødevare­mini­ste­riet i flere tilfælde ik­ke har brugt de fællesstatslige indkøbsaftaler, hvor de er forpligtet til det. Derved er der risiko for, at de 3 ministerier har købt for dyrt ind. 

Statsrevisorerne konstaterer, at Justitsministeriet og Fi­nans­mini­ste­ri­et i henholdsvis ca. 95 % og ca. 98 % af deres indkøb har brugt de fællesstatslige indkøbsaftaler, når de er forpligtet til det. Dette finder Statsrevisorerne tilfredsstillende. 

Statsrevisorerne hæfter sig ved følgende undersøgelsesresultater: 

  • Kulturministeriet har ikke brugt aftalerne i ca. 26 % af de indkøb, hvor ministeriet er forpligtet til det. Fødevareministeriet og Er­hvervs­­mini­steriet har ikke brugt aftalerne i ca. 18 % og ca. 19 % af ministeriernes indkøb.
  • Bortset fra Justitsministeriet har alle undersøgte ministerier fælles retningslinjer, som informerer departementet og de underliggende institutioner om aftalerne og reglerne for indkøb.
  • Erhvervsministeriet har ikke fulgt op på brugen af leverandørerne på aftalerne.
  • Ingen af ministerierne undersøger, om institutionerne rent faktisk køber de varer, som er omfattet af aftalerne."

Rigsrevisionens notat af 1. oktober 2024

Rigsrevisionen følger i dette notat op på beretning nr. 17/2023 om statens brug af fællesstatslige indkøbsaftaler.

Notatet er baseret på redegørelser fra finansministeren, justitsministeren, erhvervsministeren, kulturministeren og ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri og handler om de initiativer, som ministrene vil iværksætte som følge af beretningen.

Rigsrevisionen vil fortsat følge udviklingen og orientere Statsrevisorerne om: 

  • Finansministeriets implementering af statens nye digitale indkøbssystem, som skal gøre det muligt at opgøre, i hvilket omfang ministerierne køber de varer, som er omfattet af indkøbsaftalerne
  • Kulturministeriets, Erhvervsministeriets og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris brug af de fællesstatslige indkøbsaftaler
  • Justitsministeriets udarbejdelse af fælles retningslinjer for ministeriets indkøb. 

Hele notatet (PDF)

Beretningshistorik