Den 16. august 2019 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 20/2018 om revisionen af statsregnskabet for 2018
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:
"Statsrevisorernes grundlovsbestemte gennemgang af statsregnskabet baserer sig primært på Rigsrevisionens bevillingskontrol og vurdering af statsregnskabets fuldstændighed, der fremgår af denne beretning nr. 20/2018 om revisionen af statsregnskabet for 2018, og på de sager, som rigsrevisor på grund af deres kritiske, principielle eller tværgående betydning har valgt at rapportere om i beretning nr. 21/2018 om revisionen af statens forvaltning i 2018.
Revisionen har vist, at ministerierne har overholdt deres bevillinger, og at statsregnskabet for 2018 er rigtigt – bortset fra virkningen af Rigsrevisionens forbehold på § 38. Skatter og afgifter. Rigsrevisionen vurderer, at langt hovedparten af skatterne og afgifterne er registreret korrekt i statsregnskabet.
Rigsrevisionen har dog fundet så mange væsentlige fejl, usikkerheder og uafklarede differencer i Skatteministeriets oplysninger om skatter og afgifter, at det ligesom sidste år er usikkert, om indtægtssiden i statsregnskabet er korrekt. Det finder Statsrevisorerne særdeles kritisabelt.
Statsrevisorerne ser med meget stor alvor og bekymring på, at Rigsrevisionen for anden gang har taget forbehold for, om § 38. Skatter og afgifter er rigtig.
Statsrevisorerne har siden 2005 afgivet 22 beretninger om Skatteministeriet og SKAT og har siden 2009 gjort Folketinget og skiftende regeringer opmærksom på de alvorlige problemer på skatteområdet. I 2018 pegede Statsrevisorerne således på behovet for at styrke og genopbygge skatteforvaltningen i Danmark og efterlyste en prioritering af skatteområdet hos regering og Folketing.
I forbindelse med Folketingets godkendelse af statsregnskabet for 2017 i april 2019 var der bred enighed blandt Folketingets partier om, at genopbygning af en effektiv skatteforvaltning er af højeste prioritet. Det kan Statsrevisorerne tilslutte sig, men samtidig beklage, at det endnu ikke har haft den fornødne effekt.
Statsrevisorerne skal henlede Folketingets opmærksomhed på, at de inden afgivelsen af Endelig betænkning over statsregnskabet for 2018, som finder sted i februar 2020, vil søge tvivlsspørgsmål af betydning for Folketingets godkendelse af statsregnskabet – især på skatteområdet – afklaret bedst muligt.
Statsrevisorerne finder det tilfredsstillende, at de øvrige ministerier overordnet set har en god og sikker regnskabsforvaltning.
Statsrevisorerne finder det dog utilfredsstillende:
- At flere statslige virksomheder har brudt bevillingsreglerne og handlet i strid med Folketingets beslutninger.
- At flere statslige virksomheder ikke har efterlevet statens regnskabsprincipper og regnskabsregler.
- At flere statslige virksomheder ikke i tilstrækkelig grad har etableret den forudsatte adgangsstyring til statens økonomisystemer eller den funktionsadskilte kontrol i forbindelse med betaling og bogføring. Dette har medført risiko for fejl og svig. Fx har en medarbejder i Socialstyrelsen over en årrække fået udbetalt store tilskudsbeløb til egne konti.
Statsrevisorerne konstaterer, at der i 2018 var et overskud på 41,4 mia. kr. i statens driftsregnskab. Statens virksomheder havde i 2018 driftsudgifter på 698,1 mia. kr. og driftsindtægter på 739,5 mia. kr. Statens udgifter var samlet set 6,3 mia. kr. mindre end bevilget, svarende til 0,9 %. Staten har haft merindtægter på 37,2 mia. kr., svarende til 5,3 %."