Den 25. februar 2015 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 9/2014 om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:
"Arbejdstilsynet fører tilsyn med, at landets virksomheder sikrer, at medarbejderne ikke udsættes for sikkerheds- eller sundhedsmæssig risiko på grund af påvirkninger fra det fysiske eller psykiske arbejdsmiljø. Ca. 1/5 af det langvarige sygefravær er relateret til problemer i det psykiske arbejdsmiljø, fx vold, trusler om vold, mobning og højt arbejdspres.
Statsrevisorerne finder, at Beskæftigelsesministeriet ikke i tilstrækkelig grad har sikret sig, at rammerne for Arbejdstilsynets tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø er hensigtsmæssige. Der er således risiko for, at tilsynet hviler på et forældet og mindre effektivt grundlag.
Statsrevisorerne bemærker:
- At Arbejdstilsynets tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø og muligheder for at give påbud bygger på 20 år gamle anbefalinger fra 1995 – hvis relevans ikke er vurderet siden 1998.
- At Beskæftigelsesministeriet ikke har evalueret, om partsaftaler og certificeringsordninger (der fritager virksomhederne for Arbejdstilsynets tilsyn) bidrager til et godt psykisk arbejdsmiljø.
- At Arbejdstilsynet ikke har foretaget en samlet evaluering af resultater og effekter af de enkelte indsatser inden for det psykiske arbejdsmiljø. En sådan evaluering vil kunne styrke fastsættelsen af relevante mål for Arbejdstilsynets indsats fremover."