Den 28. januar 2009 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 5/2008 om fiskerikontrollen og miljøovervågningen i Østersøen
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med nedenstående bemærkning:
"Østersøen er et af verdens største brakvandsområder og er med et begrænset vandskifte sårbar over for forurening, som bl.a. kan formindske mængden af bundlevende dyr og fisk.
For at beskytte havmiljøet har landene omkring Østersøen derfor gennem Helsinki-konventionen forpligtet sig til at etablere miljøovervågning, og EU har ved en fælles fiskeripolitik bl.a. fastsat fiskekvoter og genopretningsplaner for truede fiskearter i Østersøen.
Statsrevisorerne konstaterer,
- at miljøovervågningen i Østersøen gennemføres på en måde, så Danmark lever op overvågningsforpligtelserne i Helsinki-konventionen
- at fiskerikontrollen i Danmark er tilrettelagt i henhold til gældende regler, men at gennemførelsen kunne være bedre.
Beretningen afdækker nogle svagheder i den danske fiskerikontrol og miljøovervågning.
Statsrevisorerne har fundet anledning til at pege på,
- at der er mangler og forsinkelse i Miljøministeriets indberetninger af data til miljøovervågningsprogrammet
- at fiskerikontrolskibene anvender en mindre del af tiden på fiskerikontrol, skønt det er skibenes kerneopgave
- at en betydelig del af de kontrollerede fiskefartøjer ikke lever op til EU's regler eller de supplerende danske regler
- at Fiskeridirektoratet bør udvikle data- og kontrolsystemerne og strategien for kontrol, så den i højere grad er risikobaseret.
Beretningen udspringer af en parallelrevision med deltagelse af rigsrevisionerne fra landene omkring Østersøen. Rigsrevisionen i Danmark har været koordinator for parallelrevisionen, som har vist store forskelle mellem landene og nogle af de samme svagheder, som nævnt ovenfor.
Statsrevisorerne bemærker, at der generelt er et stærkt behov for at etablere et bedre samarbejde og en mere effektiv fiskerikontrol og miljøovervågning i landene omkring Østersøen."