Den 16. juni 2008 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 15/2007 om viden om effekter af de sociale indsatser
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med nedenstående bemærkning:
"De sociale indsatser omfatter sociale serviceydelser i forhold til de 4 hovedgrupper: ældre, handicappede, børn og unge samt udsatte voksne. De sociale indsatser omfatter fx kvindekrisecentre, anbringelse af børn og unge og hjælpemidler til handicappede, men ikke sociale overførsler som fx folkepension. I 2006 udgjorde de sociale serviceydelser ca. 69 mia. kr., hvilket er 1/3 af de samlede offentlige udgifter på det sociale område.
Kommunerne har ansvaret for at finansiere, udføre og dokumentere de sociale indsatser under serviceloven. I aftalerne om den kommunale økonomi er det fastlagt, at kommunerne har frihed til at tilrettelægge de sociale indsatser, og at den statslige styring er baseret på mål- og rammestyring med fokus på resultater. Kommunerne skal på sigt over for Folketinget og regeringen kunne dokumentere de kommunale aktiviteter og effekter - dvs. resultater og virkninger for borgerne af den førte socialpolitik.
Statsrevisorerne har siden 1999 i flere beretninger påpeget, at Socialministeriet (nu Velfærdsministeriet) kun i begrænset omfang kunne vurdere effekten af socialpolitikken. Disse sager er blevet afsluttet under henvisning til, at ministeriet løbende har udviklet evalueringsmodeller og taget en række passende initiativer til at skaffe sig systematisk viden om socialpolitikkens effekter.
Det vedholdende arbejde har ført til, at Velfærdsministeriet nu har en strategi for, hvordan de sociale indsatser og sociallovgivningen fremover kan baseres på viden om effekt. Fra 2007 vil der også være større fokus på effekter i de projekter, som er finansieret af satspuljen. Velfærdsministeriet opsamler også viden om sammenhængen mellem de sociale indsatser og effekter og stiller den til rådighed for kommunerne, men for at få mere viden om effekterne kræver det bl.a., at kommunerne systematisk registrerer de sociale indsatser, hvor det er relevant.
Statsrevisorerne vil godt understrege, at registrering og dokumentation ikke må blive et mål i sig selv, men skal bruges der, hvor det vil medvirke til bedre service eller bedre resultater for den eller de borgere, der berøres af den førte socialpolitik.
Statsrevisorerne finder det tilfredsstillende, at Velfærdsministeriet i højere grad end tidligere medvirker til, at de sociale indsatser kan baseres på viden om effekt. Statsrevisorerne finder det imidlertid mindre tilfredsstillende, at der stadig er begrænset viden om effekterne af de sociale indsatser - selv på områder, hvor det er relevant og målbart."