Den 12. august 2024 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 19/2023 om revisionen af statens forvaltning i 2023
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:
"Statsrevisorernes grundlovsbestemte gennemgang af statsregnskabet baserer sig primært på de sager, som Rigsrevisionen på grund af sagernes kritiske, principielle eller tværgående betydning har valgt at rapportere om i denne beretning nr. 19/2023 om revisionen af statens forvaltning i 2023, og på Rigsrevisionens bevillingskontrol og vurdering af, om statsregnskabet er rigtigt i beretning nr. 18/2023 om revisionen af statsregnskabet for 2023.
Statsrevisorerne finder det tilfredsstillende, at ministerierne i alle væsentlige henseender har forvaltet i overensstemmelse med reglerne i 23 udførte juridisk-kritiske revisioner, og at ministerierne i alle væsentlige henseender har understøttet en sparsommelig, produktiv eller effektiv forvaltning i 16 udførte forvaltningsrevisioner.
Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at der har været regelbrud eller mangler på Skatteministeriets, Justitsministeriets, Indenrigs- og Sundhedsministeriets, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris og Transportministeriets områder samt i alle 5 regioner.
Statsrevisorerne har særligt hæftet sig ved følgende:
- Skatteministeriet har ikke administreret tilstrækkeligt i overensstemmelse med en særlig forældelsesregel for underholdsbidrag, og det har taget for lang tid at afklare, hvilke konsekvenser den utilstrækkelige administration har for forældelsen af gæld til inddrivelse.
- Skatteministeriets inddrivelsessystem PSRM er baseret på en applikation, som leverandøren stoppede med at udsende fejlrettelser til og sikkerhedsopdatere i februar 2024. Ministeriet har ikke i tilstrækkeligt omfang analyseret risici og konsekvenser ved fortsat at bruge applikationen. Skatteministeriet har kendt til problemet siden 2021, men har ikke en moderniseringsplan for applikationen.
- 4 ministerier og alle 5 regioner overholder ikke reglerne i halvdelen af de 98 fratrædelsesaftaler, som Rigsrevisionen har gennemgået.
- It-projektet DIX skal digitalisere Fødevarestyrelsens udstedelse af ca. 120.000 eksportcertifikater om året. DIX er forsinket med 3 år, har ikke indfriet projektets målsætninger og har kostet mere end dobbelt så meget som planlagt. Projektet medfører, at Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris omkostninger til at udstede certifikater stiger med 9,3 mio. kr. om året fra 2025."