Beretning om revisionen af virksomheder uden for statsregnskabet for 2023

12-08-2024

Beretning nr. 20/2023

Beretningen handler om resultatet af revisionen af 49 virksomheder uden for statsregnskabet for regnskabsåret 2023. Formålet med beretningen er at give et samlet overblik over de gennemførte revisioner og revisionsresultater, hvor Rigsrevisionen har afgivet erklæringer uden for statsregnskabet. Rigsrevisionen vurderer som led i den finansielle revision, at de 49 virksomheder har rigtige regnskaber og dermed regnskaber uden væsentlige fejl. 

Rigsrevisionen har herudover gennemført 57 temarevisioner. Rigsrevisionen vurderer, at virksomhederne i alle væsentlige henseender har forvaltet i overensstemmelse med reglerne, og at virksomhederne i alle væsentlige henseender understøtter en sparsommelig, produktiv og effektiv forvaltning. Rigsrevisionen har derfor en positiv konklusion i 47 ud af de 57 gennemførte temarevisioner i 2023. I de resterende temarevisioner har Rigsrevisionen givet kritiske udtalelser. 

4 ud af 10 kritiske udtalelser vedrører væsentlige regelbrud i gennemførelsen af indkøb samt manglende styring af indkøb hos TV 2 Kosmopol og TV 2 Fyn. 

6 ud af 10 kritiske udtalelser vedrører væsentlige regelbrud i stiftsråds afgørelser om tildeling af lån fra kirke- og præsteembedekapitalen.

Kort fortalt (PDF) Hele beretningen (PDF)

Statsrevisorernes bemærkning til beretningen

Den 12. august 2024 behandlede Statsrevisorerne

Beretning nr. 20/2023 om revisionen af virksomheder uden for statsregnskabet for 2023

Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:

"Statsrevisorerne har anmodet om denne undersøgelse af virksomheder uden for statsregnskabet. Rigsrevisionen har revideret årsregnskaberne for 49 virksomheder uden for statsregnskabet for regnskabsåret 2023. Der er tale om virksom­hed­er, som er helt eller delvist finansieret af staten. Virksomhederne varetager samfundsmæssige opgaver inden for fle­re områder, fx transport-, energi-, erhvervs-, sundheds- og kulturområdet. 

Som en del af revisionen er der i 42 af virksomhederne udført i alt 57 temarevisioner af regelefterlevelse og/eller af understøttelse af en sparsommelig, produktiv og effektiv forvaltning. 

Statsrevisorerne finder det tilfredsstillende, at alle 49 virksomheder har fået en revisionspåtegning uden forbehold på årsregnskabet, dvs. en positiv konklusion på regnskabernes rigtighed. 

Statsrevisorerne finder det tilfredsstillende, at temarevisionerne af 34 af de 42 undersøgte virksomheder ikke har givet anledning til væsentlige kritiske bemærkninger. 

Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at revisionen på Kulturministeriets område har givet anledning til 4 kritiske udtalelser om væsentlige regelbrud og manglende styring i gennemførelsen af indkøb hos TV 2 Kosmopol og TV 2 Fyn. 

Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at revisionen på By-, Land- og Kirkeministeriets område har givet anledning til 6 kritiske udtalelser om væsentlige regelbrud i stiftsråds afgørelser om tildeling af lån fra kirke- og præsteembedekapitalen.

Statsrevisorerne har bl.a. hæftet sig ved følgende revisionsresultater: 

  • TV 2 Kosmopol og TV 2 Fyn har gennemført indkøb over EU-tærskelværdien uden at have gennemført offentligt udbud.
  • TV 2 Kosmopol og TV 2 Fyn har gennemført indkøb under EU-tærskelværdien uden at vurdere, om der var klar grænseoverskridende interesse, hvor potentielle tilbudsgivere i andre EU-lande kunne være interesserede i at afgive tilbud.
  • Regelbruddene har en samlet økonomisk værdi på 5,9 mio. kr. for TV 2 Kosmopol og 4,8 mio. kr. for TV 2 Fyn.
  • TV 2 Kosmopol og TV 2 Fyn har ikke etableret systemer og processer for deres styring af indkøb, der er i overensstemmelse med god offentlig økonomistyring og forvaltning. Fx mangler der klare rammer, der understøtter sparsommelige indkøb.
  • Stiftsrådene i Fyens Stift, Haderslev Stift, Københavns Stift, Ribe Stift, Aalborg Stift og Aarhus Stift har ikke i tilstrækkelig grad efterlevet de regler, der skal sikre retmæssig tildeling af lån.
  • Ingen af de 6 stiftsråd har sikret dokumentation for låners kreditstatus.
  • Den økonomiske størrelse af regelbruddene for de 6 stifter varierer fra 2,7 mio. kr. (Ribe Stift) til 103,7 mio. kr. (Haderslev Stift)."

Beretningshistorik