Den 28. september 2009 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 17/2008 om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med nedenstående bemærkning:
"Statsrevisorerne konstaterer, at Danmark opfylder NATO's målsætning fra 2008 om, at 50 % af det enkelte lands landtropper skal kunne udsendes. Det er således tilfredsstillende, at Danmark allerede i 2007 kunne udsende 50,2 %.
I det gældende forsvarsforlig 2005-2009 er det et mål, at Forsvaret kan opstille og udsende styrker i internationale operationer. Målet har været, at kapaciteten gradvist skulle øges fra ca. 1.150 soldater i 2005 til ca. 2.000 soldater i 2009 (ca. 1.500 fra hæren og ca. 500 fra flyvevåbnet og søværnet).
Statsrevisorerne konstaterer, at antallet af udsendte soldater steg fra 1.213 i 2005 til 1.421 i 2008. Ca. 90 % af de udsendte soldater har været fra hæren.
Forsvaret har opgjort de samlede omkostninger til de internationale operationer til 1,2 mia. kr. i 2005 og til 2,4 mia. kr. i 2008, dvs. en stigning på 100 %. Statsrevisorerne bemærker, at det er uklart, hvor stor en del af denne stigning der kan henføres til øgede aktiviteter, og hvor stor en del der kan henføres til, at Forsvaret har ændret principper for omkostningsfordeling.
Statsrevisorerne kritiserer, at Forsvaret ikke mere præcist kan opgøre det faktiske resurseforbrug til internationale operationer.
Statsrevisorerne konstaterer,
- at Forsvaret har en stor udfordring med at sikre tilstrækkelige forsyninger til de militære enheder i Afghanistan. Forsvarets systemer kan dog tilrettelægges, så de i højere grad understøtter forsyningsopgaven, fx kontrollen med størrelsen af beholdninger og udestående leveringer.
- at hæren samlet set har udsendt og uddannet det antal kompagnier, som var planlagt, og at man løbende har tilpasset uddannelsen af personel i forhold til de indhøstede erfaringer fra tidligere internationale operationer. Forsvaret har dog i flere tilfælde haft vanskeligheder med at udpege og udsende personel til missionen i Afghanistan, primært pga. personelmangel inden for befalingsmænd og specialistfunktioner som fx forsyning.
Statsrevisorerne bemærker, at de kompagnier, der skal udsendes, i forberedelsesperioden mangler støtte til en lang række administrative opgaver. Statsrevisorerne er enige med Hærens Operative Kommando i, at såvel uddannelsesstøtten som den administrative støtte skal øges.
Statsrevisorerne har noteret sig, at Danmark har øget forbruget til det civilt-militære samarbejde og samtænkningsindsatsen i Helmand. Statsrevisorerne henstiller, at Forsvaret snarest aflægger et regnskab for det samlede forbrug til samtænkningsprojekter."