Den 17. september 2008 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 18/2007 om udbetaling af uhævede feriepenge til efterlønsmodtagere
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med nedenstående bemærkning:
"Beskæftigelsesministeriets ændring af ferieloven i 2004 fik den utilsigtede konsekvens, at efterlønsmodtagere fik adgang til dobbeltforsørgelse, dvs. at de på samme tid kunne få udbetalt uhævede feriepenge og modtage efterløn. Ændringen betød, at der ikke - som tidligere - skulle ske fradrag i efterlønnen, når feriepenge blev udbetalt efter ferieårets udløb.
Adgangen til dobbeltforsørgelse blev stoppet i april 2006, da Beskæftigelsesministeriet ændrede reglerne for efterløn.
Den utilsigtede konsekvens af lovændringen har indtil videre kostet staten ca. 420 mio. kr. Det forventes, at de samlede omkostninger vil blive 450-600 mio. kr.
Statsrevisorerne påtaler, at Beskæftigelsesministeriets lovforberedende arbejde med ændring af ferieloven var præget af manglende grundighed og forudseenhed.
Selv om ministeriet var klar over, at lovændringen gav mulighed for dobbeltforsørgelse, antog man, uden at undersøge forholdet nærmere, at muligheden var marginal. Beretningen viser, at en forholdsvis enkel beregning af de økonomiske konsekvenser af adgangen til dobbeltforsørgelse ville have vist, at adfærdsændringer blandt efterlønsmodtagere ville koste mellem 60 og 300 mio. kr. Beskæftigelsesministeriet fejlbedømte også, hvor mange efterlønsmodtagere der ville vælge at få feriepengene udbetalt uden at holde ferie."